Mihai Constantin
Mihai ConstantinFrontend Developer | Ux/Ui Designer | SEO & Digital Marketing Enthusiast
UI/UX Design • timp de citire: 5 min

Redesign website: site-ul tau e invechit si are nevoie de un update? Iata ce TREBUIE sa stii!

UI/UX Design

Redesignul site-ului sau migrarea acestuia catre o platforma noua este un lucru pe care orice business trebuie sa il ia in considerare la un moment dat. Ceea ce poate realiza un site actualizat comparativ cu unul invechit nu are termen de comparatie: de la o experienta mai buna a utilizatorului(user experience), o aparitie profesionala, la conversii mai multe.

Sigur ca nici competitia nu sta pe loc, motiv pentru care businessul tau trebuie sa tina pasul si sa se adapteze trendurilor.

Redesign website

Cu ce iti poti compara site-ul? Cu biroul tau!


Te intrebi de ce? Pentru ca daca acesta este intr-o ordine impecabila si face o impresie pe masura, atunci cel mai probabil persoanele care il viziteaza il vor aprecia si vor apela la serviciile tale. In caz contrar, un website dezorganizat, pe care utilizatorul nu gaseste usor ceea ce cauta, va fi usor parasit de catre acesta.

Bineinteles ca nu numai aspectul conteaza. Sunt o multime de lucruri tehnice pe care unii oameni, mult prea entuziasmati de aspect, uita sa le realizeze in cadrul update-ului sau redesign-ului website-ului. Insa, implementarea gresita sau, mai bine zis, neimplementarea unor aspecte tehnice poate duce la o descrestere semnificativa a traficului organic, a pozitiilor cuvintelor cheie urmarite si, nu in ultimul rand, a conversiilor.

Asadar, daca iei in considerare migrarea site-ului, update-ul sau redesign-ul acestuia, trebuie sa ai multe aspecte in vedere, dar si sa stabiliesti anumite lucruri de masurat. Este imposibil sa masori impactul unei schimbari daca nu ai la ce sa te raportezi, iar traficul nu este suficient. De foarte multe ori, acesta nu ofera o imagine completa a modului in care functioneaza site-ul si a modului in care vizitatorii interactioneaza cu el.

Iata ce elemente ar trebui sa masori cand iti muti site-ul:

  • Pozitionarile cuvintelor cheie
  • Apelurile telefonice venite
  • Scopurile atinse (Goals)
  • Completari ale formularului de contact
  • Descarcari ale fisierelor
  • Urmarirea tranzactiilor

Sigur ca aceasta lista scurta reprezinta doar un punct de plecare, iar fiecare business trebuie sa o adapteze in functie de specificul sau, insa punctul de constientizat pentru toate il reprezinta acela ca traficul nu reprezinta neaparat clienti. Uneori, traficul s-ar putea sa scada dupa redesign, insa conversiile ar putea ramane la fel sau creste, ceea ce inseamna ca pe website vine trafic de calitate.

Adesea, atunci cand te gandesti la un redesig pentru website, sigur ai in vedere si adaugarea, respectiv eliminarea unor pagini, categorii si alt continut din acesta. Poate ca ai o idee despre ce ai vrea sa elimini, insa este important sa consulti datele din Google Analytics pentru a lua decizii informate, care sa nu afecteze foarte mult traficul si conversiile.

Mai jos, iti lasam cateva aspecte pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand vrei sa migrezi site-ul catre o noua platforma sau in cazul unui redesign.


3 elemente de avut in vedere in cazul upgrade-ului unui site:


  - Link-urile catre pagina.

Trebuie analizat daca site-urile care fac referire la o anumita pagina sunt de calitate, dar si cantitatea acestora. De altfel, chiar daca un singur link face referire la o anumita pagina, insa sursa este acestuia este una foarte buna, cu siguranta iti vei dori sa pastrezi pagina respectiva.

  - Trafic si conversii

Acesti doi factori sunt, de asemenea, foarte importanti. Putem discuta de o flexibilitate mai mare in cazul in care continutul de pe o pagina atrage trafic si conversii chiar daca putine link-uri fac referire la aceasta. Continutul poate fi cu usurinta mutat pe o noua pagina, insa sub nicio forma eliminat de pe site.

Datele sunt cele care trebuie sa contribuie la decizii, nu opiniile personale. In timp ce tu ai putea considera ca o pagina nu este calitativa, aceasta ar putea aduce foarte multe conversii, motiv pentru care trebuie sa consulti datele din Analytics pentru a-ti forma o imagine completa despre cum performeaza o pagina.

  - Creeaza o harta a paginilor

Crearea unei harti te va ajuta sa ai o imagine completa a paginilor care urmeaza sa fie migrate in noul site, pecum si modul in care se vor integra acestea in meniu. De asemenea, vei sti catre ce pagini vor fi redirectionate cele pe care doresti sa le elimini, dar si ce cuvinte cheie vei targeta pe fiecare dintre acestea.

Pentru specialistii SEO, ideal este ca toate URL-urile site-ului sa fie pastrate intacte si sa se mentina, insa de multe ori este nerealist. Cu toate ca putem folosi redirect 301, nu inseamna ca acesta este la fel de valoros ca un link care a capatat autoritate in timp.


Dezvoltarea web contribuie la SATISFACTIA CLIENTULUI, dar si a motorului de cautare!

SEO redesign website

Odata stabilite paginile care raman in site, nu mai ramane decat sa pui la punct cateva aspecte tehnice ale noului tau website. De obicei, ceea ce le place utilizatorilor, le place si motoarelor de cautare. Majoritatea punctelor de mai jos vor fi implementate de catre programator si designer, insa este important sa le constientizezi. Iata care sunt acestea:

  • Designul responsive sau designul mobile friendly a devenit un factor important de pozitionare pentru Google, avand in vedere ca traficul pe telefoane si tablete a crescut considerabil. Google a anuntat ca site-urile care se bazeaza pe designul mobile friendly vor obtine pozitionari bune. De aceea, e foarte important ca designul responsive sa fie parte din planul tau de redesign.
  • Viteza site-ului este la fel de importanta ca subpunctul mentionat anterior. Acesta este un factor de ranking pentru motoarele de cautare. Realizeaza un test pe Gtmetrix inainte de update-ul site-ului pentru a intelege care este statusul sau momentan si pentru a rezolva probleme identificate chiar in timpul migrarii.
  • Continutul de pe pagini este extrem de important. Pentru cei care nu stiu, update-ul Panda de la Google a afectat site-urile cu continut duplicat sau foarte putin. Asigura-te ca paginile de pe site-ul tau nu au acelasi continut si, in cazul in care continutul uneia este mult prea asemanator cu al alteia, scrie mai mult content unic care sa vina in sprijinul paginii.
  • Title tag-urile si meta descrierile ar trebui sa fie concise si sa contina cuvinte cheie relevante. Meta descrierea ar trebui sa aiba doua propozitii care sa reprezinte un call to action clar. Foloseste instrumente, precum cele oferite de Moz, pentru a testa modul in care vor aparea in motoarele de cautare titlurile si meta descrierile.

Bineinteles, tot ceea ce faci trebuie sa fie relevant pentru utilizator. Fii atent la mesajele pe care le transmite brandul, la culorile folosite, la toate detaliile care ar putea face diferenta pentru potentialii clienti. Prima interactiune a acestora cu site-ul trebuie sa fie una extraordinara, memorabila, astfel incat acesta revina si/sau sa il recomande apropiatilor.

Cu siguranta, procesul de rebranding nu va fi unul usor si va avea nevoie de toata atentia ta. Insa, o prezenta buna pe Internet nu mai este o optiune, ci o necesitate. Cu ajutorul programatorilor, al designerilor si al specialistilor in marketing online, vei avea posibilitatea de a te bucura de un site care arata foarte bine, care ii incanta pe utilizatori si, cel mai important, care atrage trafic si clienti noi.

Mult succes!

Urmatorul articol
11 lucruri pe care trebuie sa le elimini IMEDIAT de pe site!

11 lucruri pe care trebuie sa le elimini IMEDIAT de pe site!

SEO